ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Σωματείου Εργαζομένων
 στo
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Α. ΙΔΡΥΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Άρθρο 1ο

Ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης : Σ.Ε.- Ε.Μ.Σ.Τ». Έδρα του Σωματείου ορίζεται η Αθήνα.

Άρθρο 2ο
Σκοποί του Σωματείου είναι:
1.Η συνένωση όλων των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίαςμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (από εδώ και στο εξής Ε.Μ.Σ.Τ.) ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μηνιαίος μισθός, κατ'αποκοπή, ωρομίσθιος, τηλεργασία κλπ) και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, έργου, ανεξαρτητων υπηρεσιών,κλπ) ή τον ασφαλιστικό φορέα, για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την υπεράσπιση και προώθηση επαγγελματικών και κοινωνικών τους συμφερόντων.

2.Η αναβάθμιση σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο των συνθηκών εργασίας όσο και η βελτίωση της επαγγελματικής επιμόρφωσης των υπαλλήλων εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του πνευματικού, ηθικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών του και των υπηρεσιών που καλούνται να παρέχουν.

3.Η συνεργασία με άλλους εργαζομένους στα Μουσεία, στον Πολιτισμό και τα Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Δημόσιο, για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

4.Η διαμόρφωση και προβολή γενικών, επαγγελματικών και δεοντολογικών θέσεων πάνω στα ιδιαίτερα ζητήματα των εργαζομένων στα μουσεία και του επαγγελματικού τους αντικειμένου.

5.Η καλλιέργεια δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Σωματείου, αλλά και όλων των εργαζομένων.

6.Η προώθηση της ισονομίας  και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Ε.Μ.Σ.Τ. και των Ν.Π.Ι.Δ. που εμπίπτουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους φορείς της  γενικής κυβέρνησης, με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

7.Η λειτουργία του Ε.Μ.Σ.Τ. ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρων και τις κοινωνικές ανάγκες  σε σχέση με την σύγχρονη τέχνη και τους καταστατικούς σκοπούς του φορέα.

Άρθρο 3ο: Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών
Για την επίτευξη των σκοπών του, το Σωματείο μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε νόμιμο μέσο και ιδίως:

1. Τη σύσταση επιτροπών για την διερεύνηση συγκεκριμένων προβλημάτων που αφορούν  τα  εργασιακά,  επαγγελματικά, επιστημονικά και κοινωνικά  δικαιώματα  & ζητήματα των μελών του. Η σύσταση κάθε είδους επιτροπών κρίνεται και αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) Η εκλογή των επιτροπών γίνεται από τα εγγεγραμμένα μέλη του Σωματείου. Ο τρόπος της εκλογής των παραπάνω επιτροπών αποφασίζεται από τη Γ.Σ.. Ο ρόλος των επιτροπών αυτών είναι η παρακολούθηση και ο χειρισμός από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) ζητημάτων που αφορούν τα μέλη του σωματείου.

2. Την κατάρτιση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασία.

3. Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων με μορφωτικό, ψυχαγωγικό χαρακτήρα. 4. Τη συνεργασία και επικοινωνία με άλλους φορείς των εργαζομένων που έχουν τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

Άρθρο 4ο: Λειτουργία
Βασικές αρχές της επίτευξης των σκοπών του Σωματείου αλλά και ταυτόχρονα της λειτουργίας του είναι:
α. Η άμεση δημοκρατία. Το Σωματείο πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων και τις προϋποθέσεις για τον ουσιαστικό έλεγχο των διοικητικών οργάνων καθώς και την κατοχύρωση της έκφρασης της εκάστοτε μειοψηφίας.
β. Η κατοχύρωση της αυτόνομης δράσης του Σωματείου, αποκλειομένων των κρατικών και εργοδοτικών παρεμβάσεων.


Β. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Άρθρο 5ο: Συγκρότηση
1.
  Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση  εξαρτημένης εργασίας με το Ε.Μ.Σ.Τ. . Για την αναγνώριση της ιδιότητας του εργαζομένου λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό γεγονός της εξαρτημένης απασχόλησης καθώς και η φύση της εργασίας στο Ε.Μ.Σ.Τ.  και όχι η νομική μορφή που διέπει το εργασιακό καθεστώς (π.χ.  συμβάσης ορισμένου χρόνου, σύμβαση έργου, απόσπαση από άλλο φορέα ή σύμβαση με εταιρίες υπεκμίσθωσης εργαζομένων).

2. Τα μέλη του Σωματείου αποδέχονται πλήρως τις αρχές του και αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Καταστατικό, απολαμβάνουν δε πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό.

Άρθρο 6ο: Εγγραφή μελών
1.Κάθε εργαζόμενος που πληροί τις προϋποθέσεις του παραπάνω άρθρου (5 παρ. 1), για να γίνει μέλος του Σωματείου πρέπει να υποβάλει προς το Δ.Σ. έγγραφη αίτηση, στην οποία ν' αναφέρει το πλήρες ονοματεπώνυμο του, τον τόπο και το έτος γεννήσεως του, τη διεύθυνση κατοικίας του, τον τόπο εργασίας του, καθώς και τον αριθμό της αστυνομικής του ταυτότητας.

2. Για την αποδοχή της αίτησης αποφαίνεται το Δ.Σ. του Σωματείου στην πρώτη μετά την υποβολή της αίτησης συνεδρίαση του.

Άρθρο 7ο: Αποχώρηση μέλους
Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το Σωματείο όποτε αυτό θέλει και αφού προηγουμένως καταβάλει τις τυχόν οφειλόμενες συνδρομές του. Την απόφαση του αυτή γνωστοποιεί με έγγραφο του στο Δ.Σ. του Σωματείου.

Άρθρο 8ο:Διαγραφή μελών
1.
  Διαγράφονται με απόφαση της Γ.Σ., μετά από εισήγηση του Δ.Σ. ή μετά από αίτημα  του 50% των ταμιακώς τακτοποιημένων μελών. του Σωματείου, αφού προηγουμένως κληθούν σε απολογία, τα μέλη που:
α) Δεν πειθαρχούν στις αρχές του παρόντος καταστατικού και προβαίνουν σε πράξεις που αντιτίθενται στους σκοπούς του Σωματείου.
β) Καθυστερούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σωματείο περισσότερο από 1 έτος αδικαιολόγητα.
γ) Χωρίς να συντρέχει ανώτερη βία, δεν συμμετείχαν στις δύο τελευταίες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και λοιπών καταστατικών οργάνων.

2. Το μέλος που διαγράφεται για οικονομικούς λόγους μπορεί να επανεγγραφεί, αφού τακτοποιήσει τις οφειλόμενες συνδρομές.

3. Τα μέλη που διαγράφηκαν για λόγους που αναφέρονται στις παραγράφους 1α και 1γ του άρθρου αυτού, μπορούν να προσφύγουν με αίτηση τους στο Δ.Σ. του Σωματείου, το οποίο θα φέρει, στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση το θέμα αυτό για ανάκληση της διαγραφής. Η Γενική Συνέλευση, εξετάζοντας την αίτηση και όλα τα σχετικά στοιχεία, αποφασίζει οριστικά.

4. Πριν προχωρήσει το Δ.Σ. στη διαγραφή του μέλους του Σωματείου, πρέπει να κάνει έγγραφη σύσταση στο μέλος.

5. Όλες ανεξαίρετα οι παραπάνω αποφάσεις για διαγραφή ισχύουν μετά την απόφαση της τακτικής ή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που επιλαμβάνεται του θέματος.

Άρθρο 9ο: Υποχρέωσες Μελών
Τα μέλη του Σωματείου υποχρεώνονται:
1. Να ενεργούν σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου για τα συμφέροντα των συναδέλφων, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Γ.Σ. ή του Δ.Σ. του Σωματείου.

2. Να προσέρχονται ανελλιπώς στις Γενικές Συνελεύσεις και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

3. Να εκπληρώνουν έγκαιρα τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σωματείο.

Άρθρο 10ο: Δικαιώματα Μελών
Τα μέλη, εφόσον είναι ταμειακός τακτοποιημένα, δικαιούνται:
1. Να συμμετέχουν στις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, ασκώντας έλεγχο στη Διοίκηση του Σωματείου και αξιώνοντας την εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου.

2. Να εκλέγουν τη Διοίκηση και τα λοιπά καταστατικά όργανα του Σωματείου και να εκλέγονται σ' αυτά.

3.  Να ζητούν τη σύγκληση εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων σύμφωνα με τους όρους του παρόντος καταστατικού.

Άρθρο 11ο: Πόροι
1. Πόροι του Σωματείου είναι:
α) Η ετήσια συνδρομή των μελών, η οποία ορίζεται σε τριάντα έξι (36) ευρώ.
β) Οι έκτακτες εισφορές των μελών που καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ.
γ) Τα κάθε μορφής έσοδα από τις εκδηλώσεις του Σωματείου και οι τόκοι του
κεφαλαίου.
δ) Οι δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, εφ’ όσον δεν βαρύνουν το Σωματείο.

Άρθρο 12ο: Βιβλία
1. Το Σωματείο τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
α) Μητρώο μελών.
β) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων των μελών.
γ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου.
δ) Βιβλίο Ταμείου, όπου καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις
και πληρωμές.
ε) Βιβλίο περιουσίας, όπου καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά
στοιχεία του Σωματείου.
στ) Κάθε άλλο βιβλίο που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο από το Δ.Σ του Σωματείου.

2. Τα μέλη του Σωματείου και όποιος άλλος έχει έννομο συμφέρον έχουν το δικαίωμα να πληροφορούνται τα παραπάνω στοιχεία.

Άρθρο 13ο: Γενική Συνέλευση
1. Η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του Σωματείου.

2. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Σωματείου, αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Σωματείο, εποπτεύει και ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή. Ειδικότερα:
α) Διενεργεί έλεγχο στις διοικητικές και οικονομικές πράξεις του Δ.Σ.
β) Εγκρίνει ή απορρίπτει τον απολογισμό του προηγούμενου χρόνου και ψηφίζει τον προϋπολογισμό του επόμενου.
γ) Προκηρύσσει την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών του Σωματείου εντός δεκαπενθημέρου από τη μέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης.
δ) Εκλέγει την εφορευτική επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο, την ελεγκτική επιτροπή.
ε) Αποφασίζει για κάθε τροποποίηση του καταστατικού.
στ) Αποφασίζει οριστικά για τη διαγραφή μέλους.
ζ) Ψηφίζει το πρόγραμμα δράσης του Σωματείου.
η) Αποφασίζει τη διάλυση του Σωματείου.
θ) Συζητάει και λαμβάνει αποφάσεις για κάθε άλλο θέμα.

Άρθρο 14ο: Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης
1.Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις γίνονται τρεις  συνολικά κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή:
Η μεν πρώτη μόλις συμπληρωθούν  2 μήνες από αρχή  της θητείας του Δ.Σ. κατά την οποία τίθενται προς έγκριση:
α) Ο προγραμματισμός δράσης για τον επόμενο χρόνο.
β) Ορισμός των επιτροπών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3.
δ) Κάθε άλλο θέμα πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που υποβάλλεται από τη διοίκηση ή από μέλος και εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.
Η δεύτερη μόλις συμπληρωθεί 1 χρόνος από την αρχή της θητείας του Δ.Σ. κατά την οποία τίθενται προς έγκρισή:
α) Ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ.
β) Ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου χρόνου και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος.
γ) Η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.
δ) Κάθε άλλο θέμα πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που υποβάλλεται από τη διοίκηση ή από μέλος και εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.
Η δε τρίτη μόλις συμπληρωθεί το δεύτερο έτος της θητείας του Δ.Σ. Στη Συνέλευση αυτή γίνεται λογοδοσία, απολογισμός και συζήτηση επί των πεπραγμένων του Δ.Σ. και διαβάζεται η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής που αφορά όλη τη θητεία του απερχομένου Δ.Σ. Στη δεύτερη αυτή Γ.Σ. μπορεί επίσης να συζητηθεί κάθε άλλο θέμα. πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που υποβάλλεται από το απερχόμενο Δ.Σ. ή από μέλος και εγκρίνεται από τη Συνέλευση. Τέλος κατά τη Συνέλευση αυτή εκλέγεται τριμελής εφορευτική επιτροπή που υποχρεούται να πραγματοποιήσει τις αρχαιρεσίες κατά την ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης.

2. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται κάθε φορά που αποφασίζει το Δ.Σ. ή όταν ζητηθεί με έγγραφη αίτηση που καθορίζει σαφώς το προς συζήτηση θέμα από το ένα τέταρτο (1/4)  τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών. Το Δ.Σ. έχει υποχρέωση να συγκαλέσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Το Δ.Σ. έχει δικαίωμα να προσθέσει και άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη που δεν συζητούνται πριν από την εξάντληση των άλλων θεμάτων, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Γενική Συνέλευση. Αν το Δ.Σ. δεν συγκαλέσει τη Γ.Σ. τότε αυτή συγκαλείται σύμφωνα με το άρθρο 96 του Α.Κ. Στην περίπτωση αυτή πρόσθετο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι η απαλλαγή από τα καθήκοντα ολόκληρου του Δ.Σ. ή των μελών του που εμπόδισαν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

3.  Η Γενική Συνέλευση καλείται με πρόσκληση του Δ.Σ. που διανέμεται στα μέλη που τοιχοκολλείται στους εργασιακούς χώρους των Μουσείων τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και στην οποία αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 15ο: Απαρτία Γενικής Συνέλευσης
1. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη Συνέλευση μέσα σε δύο (2) μέχρι οκτώ ημέρες (8) κατά την οποία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου (1/4) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία κατά τη δεύτερη Γ.Σ. συγκαλείται το αργότερο εντός (8) ημερών τρίτη Γ.Σ. που έχει
  απαρτία ανεξάρτητα με τον αριθμό  των παρευρισκομένων οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

2. Απαγορεύεται η συμμετοχή στις Συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες με οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση.

Άρθρο 16ο: Έναρξη Εργασιών της Γ.Σ.
Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και αμέσως στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση εκλέγει τον πρόεδρο που διευθύνει τη διαδικασία και τον πρακτικογράφο της, ο οποίος φροντίζει για την με οποιοδήποτε τρόπο καταγραφή των συζητήσεων και αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια την καθαρογραφή τους στο βιβλίο πρακτικών των Γ.Σ.

Άρθρο 17ο: Λήψη Αποφάσεων στις Γ.Σ.
1. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που αφορούν εκλογές Διοικητικού Συμβουλίου, ελεγκτικής και εφορευτικής επιτροπής, ψήφο εμπιστοσύνης προς το Δ.Σ. έγκριση λογοδοσίας,  και προσωπικά  θέματα, παίρνεται με μυστική και με ψηφοδέλτια ψηφοφορίας. Για οποιοδήποτε άλλο θέμα η ψηφοφορία γίνεται και με ανάταση του χεριού.

2. Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή πρόβλεψη στο παρόν καταστατικό.

Άρθρο 18ο: Εφορευτική Επιτροπή
1.
  Στο τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται μόλις συμπληρωθεί το δεύτερο έτος της θητείας του εκάστοτε Δ.Σ. (κατά τη λήξη της) εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία τριμελής εφορευτική επιτροπή.
Υποψήφιος για οποιοδήποτε όργανο του Σωματείου δεν μπορεί να είναι μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

2.  Η εφορευτική επιτροπή κηρύσσει την έναρξη και λήξη των αρχαιρεσιών, φροντίζει για την εφοδιασμό του εκλογικού σώματος με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων, εποπτεύει δε κατά την διάρκεια των εκλογών την ομαλή και σύμφωνα με το Νόμο και το καταστατικό διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Άρθρο 19ο: Υποψηφιότητες
1. Όσα από τα μέλη θέλουν να εκλεγούν μέλη του διοικητικού Συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής υποβάλλουν έγγραφη αίτηση στην εφορευτική επιτροπή, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών.

2. Στην υποψηφιότητα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, το όργανο του Σωματείου για το οποίο ενδιαφέρεται να εκλεγεί και ο συνδυασμός στον οποίο ανήκει ή αν παίρνει μέρος σαν μεμονωμένος υποψήφιος.

3. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για καταρτισμό συνδυασμών, καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο.

4. Η εφορευτική επιτροπή κάνει γνωστούς στους συνδυασμούς, και τους υποψηφίους με πρακτικά ανακήρυξης που τοιχοκολλούνται στο χώρο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.

Άρθρο 20ο: Αρχαιρεσίες-Ψηφοδέλτια
1. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, γίνονται κάθε δύο (2) χρόνια.

2. Οι σταυροί προτίμησης μπορεί να είναι το πολύ 3, αν δε είναι περισσότεροι, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι σταυροί προτίμησης.

3. Κατά την ψηφοφορία και την διαλογή δικαιούνται να παρίστανται ένας εκπρόσωπος κάθε συνδυασμού, που ορίζεται από το συνδυασμό και εκπρόσωποι μεμονωμένων υποψηφίων.

4. Στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου αναγράφεται η ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, η επωνυμία του Σωματείου, ο τίτλος του συνδυασμού και ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων κατ' αλφαβητική σειρά και διακεκριμένα για κάθε όργανο του Σωματείου. Όταν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο , τούτο καταρτίζεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που δεν υπάρχει σ' αυτό τίτλος συνδυασμού. Καταχωρούνται πρώτα τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων για την Ελεγκτική Επιτροπή και τέλος τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων.

Άρθρο 21ο: Σύστημα Εκλογών
1. Η εκλογή των οργάνων του Σωματείου γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

2. Οι έδρες του διοικητικού συμβουλίου, της ελεγκτικής επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των χωριστών υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής, ή με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται.
Το πηλίκον αυτής της διαίρεσης παραλειπομένου του κλάσματος αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο διοικητικό συμβούλιο ή την ελεγκτική επιτροπή και εκλέγει τόσους αντιπροσώπους όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε.

3. Χωριστός υποψήφιος που έλαβε το ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει μια έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται αντιπρόσωπος εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή.

4. Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο έδρες ή εκλέγει τόσους μόνο αντιπροσώπους, όσοι είναι και οι υποψήφιοί του.

5. Οι έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων κατανέμονται από μία στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστο μια έδρα ή έχουν εκλέξει έναν αντιπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.

6. Οι έδρες που μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων από μία έδρα ή από έναν αντιπρόσωπο.  Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.


Άρθρο 22ο : Διοικητικό Συμβούλιο
1. Το Σωματείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε (5) τακτικά μέλη.

2.  Μαζί με τα τακτικά εκλέγονται και μέχρι τρία (3) ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.

3.  Η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του Καταστατικού.

4.  Αν κατά τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. κενωθεί για οποιοδήποτε λόγο μία θέση τακτικού συμβούλου, η θέση αυτή συμπληρώνεται με αναπληρωματικό σύμβουλο που προέρχεται υποχρεωτικά από το ίδιο ψηφοδέλτιο με τον αναπληρούμενο. Η αναπλήρωση γίνεται πάντοτε κατά τη σειρά επιτυχίας του κάθε συνδυασμού.

5. Σε περίπτωση που κενωθούν περισσότερες από τις μισές θέσεις τακτικών συμβούλων, χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση για την αναπλήρωση των κενών θέσεων του Δ.Σ.

6. Σύμβουλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. μέσα στον ίδιο χρόνο θεωρείται πως παραιτήθηκε και αναπληρώνεται από σύμβουλο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 αυτού του άρθρου.

Άρθρο 23ο : Θητεία Δ.Σ.
1. Η θητεία του Δ.Σ. διαρκεί δύο (2) χρόνια. Η συγκρότηση σε σώμα πρέπει να γίνει μέσα σε δεκαπέντε (15) το πολύ μέρες από την εκλογή του.

2. Μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. και μέλη που εξήλθαν του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του μπορούν να επανεκλεγούν.

Άρθρο 24ο: Αρμοδιότητες του Δ.Σ.
1.
 Το Δ.Σ. εκπροσωπεί το Σωματείο σ' όλες τις δικαστικές και εξώδικες σχέσεις του.

2. Διοικεί το Σωματείο, έχοντας όλη την απαιτούμενη για τούτο εξουσία και φροντίζει για την επιτυχία των σκοπών του Σωματείου, για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του και για την διεξαγωγή των εργασιών και των υποθέσεων του, μέσα στα όρια του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

3.Μελετά τα προβλήματα του Σωματείου και επεξεργάζεται μεθόδους, τρόπους και προϋποθέσεις για την επίλυση τους .

4. Προτείνει στην Γ.Σ την  συγκρότηση  ειδικών επιτροπών για τη μελέτη και επίλυση ειδικών θεμάτων και έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία τους.

5. Αποφασίζει τη διάθεση των πόρων του Σωματείου για την πραγματοποίηση των σκοπών του.

6. Αποφασίζει για την οργάνωση συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και άλλου είδους εκδηλώσεων, σύμφωνα πάντα με τους σκοπούς του Σωματείου.

7. Αποφασίζει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης τακτικής ή έκτακτης.

8. Καταρτίζει και υποβάλλει στη Γ.Σ. έκθεση για τη δράση του, τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων του επόμενου χρόνου.

9. Το Δ.Σ. μπορεί να αντιπροσωπεύεται σε ορισμένες δικαστικές ή και άλλου είδους πράξεις από πληρεξούσιο. Στο έγγραφο της πληρεξουσιότητας πρέπει να αναγράφεται ο σκοπός και η έκταση της

10. Το Δ.Σ. έχει γνώμονα της πολιτικής του την αταλάντευτη και ανυποχώρητη προσπάθεια για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου με μεθόδους και τρόπους αγωνιστικούς, την προώθηση και επίλυση των επαγγελματικών προβλημάτων, την εξυπηρέτηση των μελών και την συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα γενικότερης σημασίας προβλήματα και αγώνες των εργαζομένων.

Άρθρο 25ο: Λειτουργία του Δ.Σ.
1. Το Δ.Σ. του Σωματείου συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του προέδρου, στην οποία αναγράφονται η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης και τα θέματα που θα συζητηθούν. Η πρόσκληση πρέπει να κοινοποιείται στα μέλη του Δ.Σ. τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις μπορεί να μην τηρηθεί αυτή η προθεσμία.

2.  Το Δ.Σ. συνεδριάζει έκτακτα: α) Όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κρίνει αναγκαία την έκτακτη συνεδρίαση, β) Όταν το ζητήσουν δύο (2) τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ. με έγγραφη αίτηση, στην οποία γράφονται οι λόγοι που επιβάλλουν την έκτακτη συνεδρίαση και τα θέματα που θα συζητηθούν. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει το Δ.Σ. μέσα σε πέντε (5) μέρες από την υποβολή της αίτησης. Στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης μπορούν να προστεθούν και άλλα θέματα, τα οποία όμως θα συζητηθούν μετά τα θέματα της αίτησης.

3. Για να γίνει απαρτία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τρία (3) από τα μέλη του.

4. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

5. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικών και υπογράφονται από όλα τα παρόντα στη συνεδρίαση μέλη, Στο βιβλίο πρακτικών καταχωρούνται επίσης, περιληπτικά, οι απόψεις των μελών του Δ.Σ. Τα αντίγραφα των πρακτικών που προσάγονται στα Δικαστήρια ή σε διάφορες Αρχές επικυρώνονται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

6. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη του Σωματείου, τα οποία μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

7. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δ.Σ. οφείλουν να ενημερώνουν τα μέλη του Σωματείου για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που θα λάβει χώρα η συνεδρίαση τουλάχιστον 5 μέρες πριν, αναρτώντας  σχετική ανακοίνωση στον πίνακα ανακοινώσεων του Σωματείου.

8. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δ.Σ οφείλουν να ενημερώνουν τα μέλη του Σωματείου για τις αποφάσεις του Δ.Σ. αναρτώντας τες στον πίνακα ανακοινώσεων του Σωματείου.

Άρθρο 26ο: Καθήκοντα Προέδρου
1. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. αντιπροσωπεύει το Σωματείο απέναντι σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, σε κάθε Αρχή και σε όλα τα Δικαστήρια κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας.

2. Προσκαλεί το Δ.Σ. σε συνεδριάσεις, συντάσσει και αποστέλλει τις προσκλήσεις, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ορίζει αν είναι αναγκαίο και εφικτό εισηγητές για τα θέματα που θα συζητηθούν, προεδρεύει στις συνεδριάσεις και διευθύνει τη συζήτηση.

3. Υπογράφει μαζί με το Γενικό Γραμματέα όλα τα έγγραφα του Σωματείου. Τα έγγραφα με διαχειριστικό περιεχόμενο υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον ταμία του Δ.Σ.

4. Εποπτεύει στην καταχώρηση των αποφάσεων του Δ.Σ.  στο βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων και για την υπογραφή των πρακτικών από τους συμβούλους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

5. Φροντίζει για την εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ., για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Σωματείου και για τη διεξαγωγή όλων των εργασιών του.

6.  Επιβλέπει την ταμειακή και λογιστική υπηρεσία, συντάσσει σε συνεργασία με τον ταμία τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό και τους θέτει στην έγκριση του Δ.Χ.

7. Εκθέτει στη Γενική Συνέλευση την κατάσταση του Σωματείου και τη δράση του Δ.Σ.

8. Όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κωλύεται ή απουσιάζει αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή του - όπως αυτός έχει οριστεί από τον πρόεδρο - με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα στο Δ.Σ.

Άρθρο 27ο: Καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα
1. Ο Γενικός Γραμματέας εποπτεύει την καλή λειτουργία των γραφείων του Σωματείου, ενεργεί την αλληλογραφία και τηρεί όλα τα βιβλία, πλην των διαχειριστικών.

2.  Υπογράφει μαζί με τον πρόεδρο όλα τα έγγραφα, πλην των διαχειριστικών, τηρεί το αρχείο και κρατάει τη σφραγίδα του Σωματείου.

3. Οργανώνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. τις ψυχαγωγικές. Επιμορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

4. Ο Γενικός Γραμματέας όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα από άλλο μέλος του Δ.Σ.

Άρθρο 28ο: Καθήκοντα ταμία
1. Ο ταμίας του Δ.Σ. εκτελεί τη λογιστική και ταμειακή υπηρεσία του Σωματείου σύμφωνα με το νόμο, το καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

2.  Τηρεί το βιβλίο ταμείου και καταρτίζει σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό και τους θέτει στην κρίση του Δ.Σ.

3.  Ενεργεί τις εισπράξεις και πληρωμές με αντίστοιχες αποδείξεις βάσει ενταλμάτων που υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα.

4.  Ενημερώνει το Δ.Σ. και την ελεγκτική επιτροπή για την πορεία των οικονομικών του Σωματείου και εκτελεί κάθε απόφαση του Δ.Σ. σχετική με τα καθήκοντα του.

5.  Υποβάλλει στο Δ.Σ. για έγκριση, κάθε τρίμηνο,  κατάσταση εσόδων - εξόδων που καταχωρείται στα πρακτικά.

6. Φροντίζει για την κατάθεση σε Τράπεζα κάθε ποσού που υπερβαίνει τα 300 Ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί ν' αυξομειώνεται με απόφαση του Δ.Σ. Αναλήψεις από αυτές τις τραπεζικές καταθέσεις γίνονται από τον ίδιο, ύστερα από εξουσιοδότηση που του δίνεται με απόφαση του Δ.Σ. και που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα.

Άρθρο 29ο: Ελεγκτική Επιτροπή
1. Η οικονομική εποπτεία του Δ.Σ. του Σωματείου ανήκει στην Ελεγκτική Επιτροπή που η θητεία της συμπίπτει απόλυτα με τη θητεία του Δ.Σ. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη που εκλέγονται μαζί με τα άλλα όργανα του Σωματείου από τη Γενική Συνέλευση των αρχαιρεσιών. Μαζί με τα τακτικά εκλέγονται και ισάριθμα αναπληρωματικά. Η Ελεγκτική Επιτροπή συνέρχεται σε σώμα μέσα στις ίδιες προθεσμίες που συνέρχεται και το Δ.Σ. και εκλέγει τον πρόεδρο της.

2.  Η Ελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει αν οι οικονομικές πράξεις του Δ.Σ. και του ταμία είναι σύμφωνες με το  νόμο,  το  καταστατικό  και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Σωματείου, εξετάζει τα λογιστικά βιβλία του και ζητάει την επίδειξη του περιεχομένου του ταμείου και κάθε άλλη εξήγηση ή πληροφορία.

3.  Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει υποχρέωση να ελέγχει τον ετήσιο ισολογισμό, τον οικονομικό απολογισμό και να υποβάλλει γι' αυτά ολοκληρωμένη έκθεση στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

4.  Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει την υποχρέωση να ελέγχει τη διαχείριση του Σωματείου τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να συντάσσει σχετικό πρακτικό.

Άρθρο 30ο : Τροποποίηση καταστατικού - Διάλυση
1.
  Η τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου αποφασίζεται μόνο από τη Γενική Συνέλευση κατά την οποία απαιτείται παρουσία τουλάχιστον του μισού των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων.

2.  Ο Σωματείο μπορεί να διαλυθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται ειδικά γι'  αυτό  το  σκοπό.  Η  απόφαση  της διάλυσης πρέπει να  ληφθεί  με  παρουσία τουλάχιστον του μισού των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων. Σε περίπτωση διάλυσης η περιουσία του Σωματείου θα διατεθεί όπως αποφασίσει γι' αυτό η Γενική Συνέλευση, αποκλειόμενης της διανομής μεταξύ των μελών του.

Άρθρο 31ο: Σφραγίδα
Το  Σωματείο έχει σφραγίδα που φέρει περιφερειακά την επωνυμία του Σωματείου και στο εσωτερικό το έμβλημα του Σωματείου.

Άρθρο 32ο
1.
  Κάθε τι που δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό θα καθορίζεται από τη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το πνεύμα του παρόντος και τις σχετικές διατάξεις του Νόμου.

2.  Το καταστατικό αυτό περιέχει τριάντα δύο (32) άρθρα και εγκρίθηκε κατ' άρθρο και στο σύνολό του από τη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτών που συνήλθε στην Αθήνα την 12/02/2018.




Αθήνα, 12/02/2018

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Καταστατικό Σωματείου Εργαζομένων ΕΜΣΤ (PDF)